Kan man sanera asbest själv?

Om du vill ta bort asbest eller material som innehåller asbest på ett professionellt sätt, behöver du tillstånd från Arbetsmiljöverket. Men om du är privatperson gäller inte dessa regler.

Du kan alltså själv riva eller hantera asbest i ditt eget hem. Vi rekommenderar dock inte att du gör det själv om du inte har tillräcklig kunskap och den utrustning som Arbetsmiljöverket kräver.

Läs mer här om hur du få hjälp med säker och trygg Asbestsanering i Stockholm!

Asbest kan finnas i äldre byggnader

Asbest kan finns i många olika byggnadsdelar om dessa är byggda före 1982 då totalförbud kom. Det är förstås ett av skälen att man kanske tänker man kan sanera själv.

Asbest har använts inom många olika områden och i många produkter, till exempel i:

  • asbestcementskivor (eternit) för tak och väggar
  • som tillsats till murbruk och fix/fog
  • armerad plast, elkablar och golvmaterial
  • isoleringsmaterial
  • och packningar.

Viktigt att tänka på vid asbestsanering

När du sanerar asbest finns det mycket att tänka på och en viss kunskap krävs. Först och främst ska området spärras av för att minska riskerna. Du ska passera en luftsluss för att ta av dig utrustningen innan du lämnar saneringsplatsen.

Inne i det avspärrade området ska det vara undertryck och luften ska ventileras så att de skadliga asbestfibrerna inte sprids utanför området. Du ska också använda en speciell dammsugare anpassad för asbestsanering, eftersom en vanlig dammsugare inte kan hålla kvar fibrerna.

Skydda dig med skyddskläder och andningsmask. Använd engångsskyddskläder och en andningsmask med P3-filter.

Tips för privatpersoner

Om du som privatperson vill riva asbest i ditt hem i Stockholm, finns det några viktiga saker att tänka på. För att undvika sjukdomar och skador som kan uppstå vid asbesthantering, bör du följa Arbetsmiljöverkets rekommendationer.

Det viktigaste är att undvika damm. Asbestfibrer frigörs när materialet dammar, vilket kan leda till olika sjukdomar. Om du till exempel vill ta ner eternitskivor, se till att spruta vatten på dem och ta ner dem hela så mycket som möjligt utan att skada dem.

Du kan alltså själv riva eller hantera asbest i ditt eget hem. Vi rekommenderar dock inte att du gör det själv om du inte har tillräcklig kunskap och den utrustning som Arbetsmiljöverket kräver.

Hantering av asbestavfall

Det är viktigt att du hanterar asbestavfall på rätt sätt eftersom det innebär stora risker. Packa ditt asbestavfall i täta förpackningar för att undvika damm och minska risken för inandning. Märk förpackningarna tydligt med varningstext om att de innehåller asbest och lämna dem på din kommuns avfallsanläggning.

Vilka sjukdomar kan man få när man sanerar asbest utan korrekt skydd?

Asbest kan orsaka flera allvarliga sjukdomar, främst relaterade till andningsorganen. Här är några av de mest kända sjukdomarna som kan uppstå vid exponering för asbest

  1. Asbestos: Detta är en kronisk lungsjukdom som uppstår när asbestfibrer inhaleras och orsakar ärrbildning i lungvävnaden. Symptom inkluderar andnöd, hosta och i allvarliga fall hjärtsvikt.
  2. Lungcancer: Inhalation av asbestfibrer ökar risken för lungcancer, särskilt hos rökare. Symptomen kan inkludera ihållande hosta, viktminskning, andfåddhet och bröstsmärtor.
  3. Mesoteliom: Detta är en sällsynt men aggressiv form av cancer som påverkar mesotelet, vilket är hinnan som täcker lungorna och bukorganen. Mesoteliom är starkt kopplat till asbestexponering. Symptom inkluderar bröstsmärtor, andfåddhet, trötthet och viktminskning.
  4. Pleuraplack: Dessa är förhårdnader på lungsäcken som kan uppstå efter asbestexponering. De är oftast inte cancerösa men kan vara ett tecken på asbestexponering och kan orsaka obehag och nedsatt lungfunktion.
  5. Asbestrelaterad pleurit: En inflammation i lungsäckens foder (pleura) som kan orsaka smärta och andningssvårigheter.

Dessa sjukdomar utvecklas ofta långsamt och kan ta flera årtionden att bli uppenbara efter initial exponering för asbest. Därför är det viktigt att undvika asbestexponering och följa säkerhetsföreskrifter vid hantering av material som kan innehålla asbest.

Professionell hjälp vid asbestsanering

Det viktigaste vid asbestsanering är att ingen exponeras för de skadliga asbestfibrerna. Detta görs genom att spärra av saneringsområdet och använda rätt utrustning och rutiner. Om du inte har rätt kompetens kan det vara viktigt att ta hjälp. Wasanering utför säkra asbestsaneringar i Stockholm. Hör gärna av dig till oss.

Asbest är ett farligt ämne som kan orsaka flera allvarliga sjukdomar som till exempel cancer. Hör av er till oss om ni behöver hjälp med asbestsanering i er lokal, vi är verksamma i hela Storstockholm.

Miljövänlig sanering och rivning - Kan vi hjälpa dig?