Fukt och mögel i sommarstugan? Utför mögelsanering!

2020-07-09

Nu såhär på sommaren är det många som drar sig till sina sommarstugor och fritidshus. Sommarstugor är faktiskt en typ av fastighet som är mer benägen att få mögel än andra. Men varför är det så? Vi på Wasa Skadeservice reder ut svaren!

Fukt som leder till mögel i sommarstugan

Mögel i bostadsmiljö orsakas bland annat av fukt i kombination med byggmaterial som inte är tillräckligt tåligt. Varför sommarstugor är en typ av fastighet som är mer benägen för mögeluppkomst har flera olika anledningar. För det första kan det finnas problem med mögel på grund av att sommarstugan oftast är en äldre byggnad med en så kallad torpargrund. Denna typ av grund riskerar att fukt samlas vilket betyder att förutsättningarna för mögel att bildas och spridas blir större.

En annan anledning till att sommarstugor lättare kan få problem med fukt och mögel är att många stugor står kalla och orörda under lång tid under vinterhalvåret. I samband med detta kan fuktigheten inuti stugan bli högre vilket leder till negativa effekter på bland annat väggar och golv.

En annan sak som påverka mögeluppkomst är om huset inte riktigt håller tätt, till exempel om vinden är i dåligt skick eller att det tränger in fukt genom taket.

Läs mer om vår tjänst mögelsanering i Stockholm

 

Viktigt att kontrollera mögel

Uppkomst av mögel bör alltid kontrolleras. Mögel och andra svampar kan nämligen orsaka problem för människors hälsa och kan ge upphov till luftvägsinfektioner, trötthet, hosta och nästäppa. Dessa symtom kan vara ett tecken på att det finns mögel i stugan. Husmögel kan även bidra till dålig lukt som sätter sig i textilier och möbler. Dessa besvär behöver nödvändigtvis inte betyda mögelproblem utan kan orsakas av andra saker i inomhusmiljön, men man bör ändå vara försiktig. Finns det däremot synligt mögel i din fastighet är det viktigt att genomföra en mögelsanering med detsamma.

 

Kontakta oss för mögelutredning och mögelsanering i Stockholm

Eftersom mögel innebär en risk för människors hälsa är det viktigt att åtgärda problemet genom en mögelsanering så fort som möjligt. Vi på Wasa Skadeservice AB har professionell kunskap och erfarenhet inom skadesanering för att kunna hantera och sanera möglet på rätt sätt. Misstänker du att din fastighet har problem med mögel? Kontakta oss redan idag!